Urnenveld Ekhout - Vaassen

Dichtbij het Enkhout in Vaassen is één van de Urnenvelden te vinden die de gemeente Epe rijk is. Op het grafveld vinden we vandaag de dag 29 grafheuvels variërend van kleine exemplaren met een doorsnede van enkele meters tot een vrij grote grafheuvel met een doorsnede van circa 15 meter. Vermoedelijk is laatst genoemde grote grafheuvel afkomstig uit de Nieuwe Steentijd en is het Urnenveld daar pas veel later in de IJzertijd omheen aangelegd. Het Urnenveld is in 1908 voor het eerst onderzocht door de archeoloog Jan Hendrik Holwerda die in deze omgeving diverse grafheuvels heeft onderzocht in opdracht van de toenmalige koningin Wilhelmina. Hij trof een reeds vernield urnenveld aan wat in het verleden al ten prooi was gevallen aan schatgravers. Hij ontdekte enkele kringgreppelheuvels, een koepelgraf, en een grafheuvel die vermoedelijk al veel ouder was dan de overige en veel kleinere grafheuveltjes. De kringgreppelheuvels zijn ontstaan doordat de grond die werd gebruikt voor het opwerpen van de grafheuvel rondom de heuvel werd weggegraven. Hierdoor ontstond er een ronde greppen rondom de grafheuvel. Het koepelgraf zoals deze veel in Griekenland zijn gebouwd is in de jaren 30 van de vorige eeuw door mede archeoloog Albert van Giffen ontkracht en teniet gedaan als een foute hypothese. Hij baseerde zich op vernieuwde onderzoekstechnieken die sinds de jaren 30 voor gangbaar doorgaan.  

Op een zeer regenachtige herfstdag zijn wij eens gaan kijken bij het urnenveld, met niks anders dan laarzen aan de voeten en fototoestel in de handen betraden wij het bos richting het Enkhout. Een grote open plek in het bos verklapt de vindplaats van het urnenveld en tientallen groene "kopjes" steken boven het veld uit wat voor het grootste deel is begroeid met struikheide. Je kan de grafheuvels en heuveltjes goed zien liggen en via olifantenpadjes zijn de meeste grafheuvels best goed van dichtbij te zien. Op de onderstaande kaart staan de grafheuvels van het urnenveld aangegeven. In het veld zijn echter niet alle heuveltjes even goed te vinden. 


Van de 29 grafheuvels van het urnenveld bij het Enkhout hebben wij er 26 op de foto gezet en er korte filmpjes van gemaakt. Hieronder treft u een overzicht van de door onze bezochte grafheuvels. Door op één van de foto's te klikken word u doorgestuurd naar de betreffende grafheuvel. Dat er 29 grafheuvels aanwezig zijn is gebaseerd op gegevens van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Echter is hun informatie niet altijd compleet of juist. Mogelijk zijn er dus maar 26 grafheuvels maar wellicht hebben wij er ook drie gemist. De G189 is zeer zeker niet zichtbaar aanwezig, de andere twee (G182 en G183) verdienen nader onderzoek.

Grafheuvel G178

Grafheuvel G179

Grafheuvel G180

Grafheuvel G181

Grafheuvel G184

Grafheuvel G185

Grafheuvel G186

Grafheuvel G187

Grafheuvel G188

Grafheuvel G190

Grafheuvel G191

Grafheuvel G192

Grafheuvel G193

Grafheuvel G194

Grafheuvel G195

Grafheuvel G196

Grafheuvel G197

Grafheuvel G198

Grafheuvel G199

Grafheuvel G200

Grafheuvel G201

Grafheuvel G202

Grafheuvel G203

Grafheuvel G209

Grafheuvel G210

Grafheuvel G211